Parajdi Trópusi Lepkeház

Romániában, Parajd községben elsőként létesít állandó lepkeházat a Vulticulus Földrajzi Társaság. A parajdi létesítmény, hasonló lesz a tavaly időszakosan kialakított udvarhelyihez, azonban több helyet kap a kiállítás.

A Vulticulus Földrajzi Társaság útkeresésének legfontosabb állomása a tavaly, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban létrehozott Trópusi Lepkeház volt. A lepkeház létrehozását egy-két éves információszerzési időszak előzte meg. E szokványosnak egyáltalán nem mondható kiállítás során a látogatók élő, szabadon röpködő gyönyörű trópusi lepkéket figyelhettek meg. Konstrukciója első halásra egyszerűnek tűnhet, de annál több rejtett nehézséget rejt magába.

A kiállítás két hónapja alatt szorgosan gyűjtötték a tapasztalatokat, hogy hogyan kell ezeket a sok ezer kilométeres távolságból érkező színpompás lepkéket kikeltetni, életben tartani táplálkozásra bírni úgy, hogy közben a látogatóknak is élményszerűen be tudjuk mutatni. A két hónapos nyitva tartás során több ezer látogatót fogadtunk szerte az országból. A sikeren felbuzdulva döntöttek, hogy a szerzett tapasztalatok birtokában az idén megépítik Románia első állandó lepkeházát. A parajdi lepkeház kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartalmas kikapcsolódást kínál.